Întotdeauna am fost de principiul că trebuie să ai niște criterii și să urmărești care dintre candidații înscriși pe buletinele de vot îndeplinesc cele mai multe dintre aceste criterii. Chiar dacă e pandemie, trebuie să mergem la vot pentru că altfel riscam să ne trezim că cei aleși nu aduc deloc cu profilul politicianului pe care ni-l dorim. Dacă vor fi aleși candidați care îndeplinesc măcar câteva dintre criteriile noastre, acest lucru va reprezenta o mica victorie pentru că odată eliminați cei care nu îndeplinesc niciun criteriu, să avem șansa ca la următoarele alegeri, să alegem dintr-o listă de oameni care îndeplinesc și mai multe dintre criteriile noastre.

În acest an, criteriile sunt aparte, pentru că suntem în mijlocul unei crize medicale și economice. Viitorii decidenți trebuie să fie în stare să gestioneze această criză și să navigheze un context internațional marcat de Brexit, de Pactul Ecologic European și de un război comercial.

Lideri

Partidul pe care îl votez trebuie să aibă lideri, nu șefi. E o mare diferență. Șefi au toate partidele, însă liderii sunt mult mai greu de găsit. Sigur e bine să ai lideri întotdeauna, dar într-o criză, chiar e esențial. Cum putem să ne dam seama cine are stofă de lider? Pai, un lider are curajul să spună un adevăr nepopular, atunci când este în interesul țării. Un exemplu, este comunicarea despre vaccinare. E ușor să spui că se vaccinează cine vrea. Însă, e mai greu să spui că este important ca toată lumea care nu are contraindicații medicale și se poate vaccina, să facă acest lucru, pentru că doar așa îi protejam pe cei din jur de coronavirus și mai ales pe cei care nu se pot vaccina din motive medicale. Economiștii încurajează vaccinarea, pentru că înțeleg conceptul de externalizare pozitivă, adică o acțiune care, fără intenția noastră, are efect pozitiv asupra celor din jur. Deși atunci când te vaccinezi te gândești la sănătatea ta, de fapt efectul major al deciziei de a te vaccina este asupra celor din jur, care sunt astfel protejați. De exemplu, candidații care nu vorbesc azi despre importanța vaccinării anti-COVID sau mai grav, se eschivează sa răspundă dacă se vor vaccina, pică din punctul meu de vedere testul de leadership.

Specialiști

Avem nevoie de specialiști care să îi informeze pe cei care iau decizii. Nu, nu cred că fiecare candidat pentru Parlament trebuie să fie specialist. E absurd. Specialiștii sunt puțini, au doctorate în domeniul de expertiză, au experiență vastă și preferabil, au recunoaștere internațională în domeniul lor. Nu, nu sunt cusurgie. Asta înseamnă că ești specialist. Au partidele 1-2 specialiști pe fiecare domeniu? Cum știm asta? Pai, aici e simplu. Dacă îi au, îi scot în față. Nu are niciun sens să îi ții ascunși. Dacă nu ați auzit de specialiștii unui partid pe un anumit domeniu, sigur nu îi au.

Caracter

Nu trimiți la război să se bată pentru tine o persoană fără caracter, că dezertează. E simplu.  Suntem în plin război împotriva coronavirusului și nu trimitem oameni fără caracter în Parlament și în Guvern să lupte în acest război. În general, se descalifică cei care zic una și fac alta. Eu nu spun că nu se poate ca cineva să își schimbe părerea pe o anumita temă. E permis, chiar indicat câteodată, asta arata că se documentează, învață și se adaptează unei situații noi. Dar, atunci când zici una și faci alta, fără alte explicații, asta spune mult despre lipsa de caracter.  Dacă spui că sunt bani în buget pentru scop anume, când de fapt nu existau niciodată pentru că nu era prevăzută sursa de finanțare pe nicăieri și doar când e momentul să dai acei bani, recunoști că ei nu există, asta spune ceva despre caracterul celui care a promis fără o bază reală. Una e să spui că sunt bani în buget pentru o majorare de venituri destinată unor categorii și să nu faci majorarea, și alta era să spui oamenilor să nu-și facă planuri pentru această creștere, însă se fac eforturi pentru ca majorările prevăzute să fie eșalonate în timp, pe măsură ce se identifică fondurile necesare. În primul caz, vorbim despre o minciună cu picioare scurte și cu siguranță doar o persoană lipsită de caracter poate apela la astfel de strategii.

Se preocupă de viitor

E foarte important să alegem câți mai mulți oameni care văd dincolo de ziua de mâine. Societatea noastră se va confrunta cu probleme mari în viitor precum, încălzirea globală, restricții de muncă în Marea Britanie după Brexit, probleme cu plata pensiilor viitoare din cauza scăderii populației. Puțini politicieni vorbesc despre aceste probleme. Cred ca este și mai important să vedem din acțiunile lor cine pune valoare pe viitor și cine se gândește numai la ziua de azi. Putem analiza, de exemplu, deciziile legate de contribuția la Pilonul 2 de pensii, ca să ne facem o idee. În Pilonul 2 se duc o parte din banii pe care îi plătim în asigurări sociale și se acumulează într-un cont pe numele nostru care este investit pentru ca atunci când ieșim la pensie să beneficiem de o pensie în plus față de cea constituită din Pilonul 1.  Mai puțini bani virați către Pilonul 2 înseamnă mai mulți bani disponibili pentru plata pensiilor de azi pentru pilonul 1 și mai puține fonduri pentru pensiile viitoare.  Este un exemplu foarte clar de decizie politică luată din comoditate și lipsită de viziune.  Aici se descalifică cei care au redus contribuția la Pilonul 2, cei care au amenințat că va fi naționalizată, cei care au promis atunci când erau în opoziție că vor crește contribuția la Pilonul 2 și nu au făcut-o atunci când au ajuns la putere.

Fără xenofobi, extremiști și instigatori la ură

Sunt româncă și sunt mândră de asta. Nașul meu de botez a trăit în Turda și vorbea românește, ungurește, țigănește și nemțește. Când se întâlnea pe strada cu cineva, îi vorbea cu respect pe limba lui și era foarte respectat, aș spune, chiar iubit de toată lumea. Respectul se câștigă cu respect, e un lucru pe care politicieni noștri ar trebui să îl știe. Nu spun că trebuie să vorbim toate aceste limbi. Româna e de ajuns, însă pe românește trebuie să vorbim cu respect cu toate minoritățile, cu toată populația. Rămânem patrioți și dacă facem asta, pentru că până la urmă așa construim o societate armonioasă. Orice lider sau partid care instigă la furie nu va primi votul meu. Suntem în plină pandemie și societatea e oricum stresată și divizată. Nu avem nevoie de partide care să instige la ură, cum ar fi, dinamoviștii împotriva steliștilor. Sau să îi întrebe pe dinamoviști cum se simt dacă au vecini steliști. Eu le-aș răspunde că m-aș simți foarte bine, mulțumesc. Suntem toți microbiști. Get over it, cum ar zice americanii!

Ne vedem duminică la vot!

Acest articol a fost publicat întâi pe platforma Blogurile Adevărul în data de 4 decembrie 2020.