Noaptea trecută a avut loc o tentativă eșuată (se pare) de lovitură de stat în Turcia. În acest moment, pare că președintele Erdogan rămâne la putere, dar tentativa s-a soldat cu peste 200 de morți și 3000 de persoane arestate, conform ultimelor relatări Euronews. Situația rămâne instabilă în Turcia.

Nu știm cum va evolua situația, dar posibile efecte economice asupra României ale acestei tentative includ cresterea prețului petrolului, reducerea exporturilor noastre cu Turcia, periclitarea investițiilor comune, cum ar fi cablul submarin de electricitate dintre România si Turcia. Vor avea probabil de suferit si investițiile străine directe din Turcia in România.

In primul rând, o instabilitate in Turcia poate afecta piața petrolului, pentru că Turcia este o țară strategică în comerțul cu petrol. Conform Financial Times, prin strâmtorile Turciei sunt transportate 2,9 milioane de barili de petrol pe zi, adică 3% din sursa mondiala de petrol. Tot prin Turcia, trec conductele de petrol din Azerbaijan si din zona kurdă a Irakului prin care erau transportate 2,7 milioane de barili pe zi, anul trecut. Orice întrerupere a transportului pe aceste rute poate destabiliza piețele petrolului și, eventual, poate determina creșterea prețului.

Turcia este un partener comercial important pentru România. Conform INS, in anul 2015, exporturile din România către Turcia au fost de 2,1 miliarde de euro, reprezentand 3,9% din totalul exporturilor romanești. Turcia este a șasea destinație pentru exporturile din țara noastră. Conform aceleiași surse, România a importat din Turcia, în 2015, bunuri și servicii în valoare de 2,2 miliarde de euro, adică 3,6% din totalul importurilor. Acesta cifra plasează Turcia pe locul 9 in clasamentul celor mai importanți importatori ai României. Lovitura de stat eșuată si o situație prelungită de instabilitate in Turcia pot avea ca efect in perioada următoare reducerea comerțului țării noastre cu Turcia. Deși, daca lira turcească se depreciază mult fata de leu si această depreciere nu este doar temporară, exporturile din Turcia pe piața mondiala sunt mai competitive și ca urmare, importurile din Turcia în România pot crește.

Un alt efect negativ al acestei încercări eșuate ar fi încetinirea proiectului energetic dintre România si Turcia de a instala un cablu submarin între cele două țări pentru exportul de energie. Turcia are un deficit de energie electrică, în timp ce România produce mai multă energie electrică decât consumă. Există, deci, potențialul de export de energie electrică către Turcia, daca acest cablu va fi construit. Pentru realizarea unui studiu de fezabilitate, a fost semnat un memorandum la Guvern, in Februarie 2015. Daca situația de instabilitate din Turcia continua, acest proiect de aproape o jumătate de miliard de euro e mai putin probabil să fie finalizat în timp util, mai ales că deja este foarte întârziat.

Există alte investiții turce în România, care pot fi afectate de situația incertă din Turcia. Conform datelor BNR, în 2014, investițiile străine directe au fost de 508 milioane euro, adică 0,8% din totalul ISD-urilor in țara noastră. Cum Turcia se situează doar pe locul 17 dintre țările cu cele mai mari investiții străine in România, efectele asupra ISD-urilor, fie ele și negative, nu vor fi semnificative.

În concluzie, instabilitatea din Turcia poate avea efecte negative asupra economiei României. Ea va afecta și piețele mondiale, mai ales cea a petrolului. Rămâne să urmărim evoluția evenimentelor din Turcia și să fim pregatiti sa reacționam prompt, dacă este cazul, pentru a reduce efectele negative asupra țării noastre.