“În viața unui stat, există situații excepționale care impun măsuri excepționale”, spunea Președintele Iohannis săptămâna trecută și sunt de acord cu aceasta declarație. Trebuie ca toți politicienii, indiferent de culoarea politică, să înțeleagă situația excepțională în care ne aflam și să acționeze în consecință. Populația așteaptă de la noi soluții pentru a depăși criza sanitară și pe cea economică, cauzate de pandemie. Numirea fraților la ISU și a finelor la DSP, achizițiile profitabile, realegerea primarilor PSD și alegerea președintelui PSD pot aștepta. Stop joc! Acum este nevoie ca întreaga clasă politică să se focuseze pe problemele arzătoare cu care ne confruntam!
Alegerile organizate în 27 septembrie ar priva milioane de români de dreptul de a alege în mod informat
Din punctul meu de vedere, nu e momentul să ne gândim la alegeri când ne aflam în toiul crizei provocate de COVID-19. Alegerile nu implică doar acțiunea de vot din ziua scrutinului. Să presupunem ca putem organiza alegeri în spatii semi-deschise, că putem dezinfecta stampila după fiecare folosire, că toată lumea e obligată să poarte mască și în acest fel, reducem riscul de răspândire a virusului. Nu rezolvăm decât o parte a problemei cu aceste măsuri, pentru ca trebuie să luam în calcul și acțiunile partidelor din perioada de pre-campanie și de campanie electorală. Este perioada în care candidați împreună cu suporterii acestora strâng semnături de susținere de la populație. Mai exact, merg din casă în casă și interacționează cu populația în zonele cu trafic mare pentru a convinge populația că merită să fie aleși. Varianta în care aceste etape premergătoare alegerilor s-ar desfășura online ar priva mulți români de dreptul de a alege în cunoștință de cauză. Sunt convinsă de acest lucru după ce am văzut cum ne-am descurcat cu educația online, când 900.000 de elevi nu au avut acces la un dispozitiv dedicat pentru învățământul de la distanță practicat în semestrul doi. Ce facem cu electoratul care nu dispune de mijloace pentru a se informa online? Practic, alegerile organizate în aceste condiții nu le va da dreptul să cunoască candidații și să–și exprime opțiunea celor care locuiesc în mediul rural, celor fără internet sau fără abilitați digitale. Nu putem vorbi despre un vot democratic în aceste condiții.
Jocul electoral al politicienilor, plătit de români cu prețul vieții
Mi se pare foarte grav ca în perioada de pre-campanie, politicienii se află în plină luptă electorală și majoritatea măsurilor, daca nu chiar toate, se iau în scop electoral. Ori, nu de asta avem nevoie acum. Ca să trecem cu bine de criza din sănătate și de cea economică, avem nevoie de măsuri curajoase care să țină pandemia în frâu și să diminueze efectele economice. Avem nevoie de decidenți care se preia modelele de succes din Germania, Grecia, Danemarca, să testeze în masă, să ia masuri corecte legate de distanțarea fizica si, nu în ultimul rând, să comunice coerent și convingător populației necesitatea acestor măsuri. E greu de crezut ca se poate face asta în momentul în care mai sunt două luni și jumătate până la viitoarele alegeri. Să luam ca exemplu Legea carantinei și izolării, o reglementare imperios necesară, dar care a fost politizată la maxim. Este aproape evidentă strategia de a transmite această lege parlamentarilor cu doar foarte puțin timp înainte de a fi supusă votului din Camera Deputaților, motiv pentru care ea a fost transmisă Senatului fără a mai fi timp să fie măcar citită de către toți deputații. Mai departe, senatorii PSD a spus că nu o vor supune aprobării, daca premierul și miniștrii nu vin în parlament să o susțină, însă fără a-i invita să facă acest lucru. Este discutabil dacă era necesară această invitație sau Guvernul ar fi trebuit să fie prezent și fără invitație, din dorința de a-și susține propriul proiect. Nu spun ca legea e bună sau proastă, dar e necesară și, cu siguranță, pentru binele celor care i-au ales, puterea și opoziția trebuia să fie la aceeași masă și să găsească împreună cea mai bună variantă. E clar că e un joc electoral. Problema e că românii plătesc cu viața jocul politicienilor!
Dacă alegerile ar fi amânate până vom depăși această criză, aceste probleme s-ar rezolva. Gâlceava politică pe măsurile anti-pandemie ar putea fi redusă și mai mult, dacă am avea un guvern de uniune națională pe perioada crizei.
Asumarea măsurilor necesare în criză de către întreaga clasă politică
Actualul Guvern a dovedit ca nu e în stare să gestioneze o situație de criză. Până și Președintele a remarcat, delicat, greșelile legislative :“Am fost nevoiți să gestionăm această pandemie cu legi slabe și sumar croite”, a spus Președintele. Au existat erori grave care au afectat în jur de 1 milion de români care și-au pierdut asigurarea medicală pe perioada șomajului tehnic. De asemenea, 900.000 de elevi au fost privați de dreptul la educație de un guvern care nu a asigurat nici tablete, nici internet și nici cursuri de pregătire pentru profesori. Mai mult, o grămadă de bani au fost aruncați pe achiziții organizate netransparent. Personal, cred ca Ludovic Orban trebuia să plece în momentul în care a îndemnat poporul să nu respecte deciziile Curții Constituționale. Dar nu spun să plece el, ca să venim noi. E un moment în care trebuie să vină la guvernare toate partidele politice, astfel încât măsurile necesare pentru sănătate și pentru economie din perioada următoare să fie asumate unanim. Pentru a se întâmpla acest lucru, trebuie să vrea și Președintele să renunțe la guvernul săupentru un guvern, ce-i drept, de sacrificiu, dar care să ne treacă cu bine de această perioadă dificilă. Trebuie să renunțe să mai arunce vina doar pe PSD, pentru decesele cauzate de COVID-19, pentru că responsabilitatea de a veghea la starea de sănătate a românilor este a întregii clase politice!
Eu alte soluții nu văd. Dacă nu se va întâmpla așa, tot mai mulți români se vor îmbolnăvi și vor muri, economia se va prăbuși, începând chiar din august. A doua zi după alegeri, după ce primarii PSD își vor păstra fotoliile și cei din PNL se vor felicita ca au reușit să facă alegeri înainte să se prăbușească cu totul în sondaje, stingem cu totul lumina. Am văzut, din păcate mult prea des, cum interesul politic este pus înaintea interesului cetățeanului, însă nimic nu ar trebui să fie mai important decât viețile oamenilor. Haideți să oprim jocul politic aici! Am mers și așa mult prea departe cu această ruletă rusească jucată în pandemie! Următorul glonț ne-ar putea ucide.
Acest articol a fost publicat întâi pe www.ziare.com in data de 15 iulie 2020.