Ați dat vreodată o petrecere mare și la final, după ce au plecat toți invitații, v-ați uitat panicați la dezastrul din casă și la nota de plată astronomică pentru mâncare, băutură și DJ? Asta e nimic, față de ce lasă în urmă Viorica Dăncilă, după ce timp de doi ani, a dat o petrecere cu bani pe care nu îi avea!

Rectificarea

Guvernul Dăncilă a lăsat în urmă un dezastru bugetar care, dacă nu va fi curățat rapid, poate duce la o criză economică, care va provoca apoi șio criză socială. Doar după 8 luni, deficitul bugetar este de 2,13%, față de 1,54%, cât era în aceeași perioadă a anului trecut. Guvernul Dăncilă a reușit cu greu să respecte condițiile Tratatului de la Maastricht, încheind anul 2018 cu un deficit bugetar de 3%. Cu astfel de rezultate la 8 luni, deficitul din 2019 nu are nicio șansă să rămână în limitele impuse de UE, fără interveniții majore din partea noilor guvernanți. Noul executiv trebuie să facă foarte rapid o rectificare realistă, altfel nu mai poate repara nimic. Trebuie să plătească pensii, salarii și să achite cheltuielile minime de funcționare a aparatului de stat și atât. Trebuie să nu se mai angajeze în cheltuieli electorale și să nu repete greșelile făcute de România în 2009, un alt an electoral. Greșelile de atunci ne-au lăsat nepregătiți în fața crizei financiare.

 Infringement

Comisia Europeană a demarat procedurile de infrigement din cauza prevederii din Ordonanța 114, conform căreia producatorii vând gaze la prețuri plafonate și din cauza unor nereguli în legislația RCA (răspunderea civilă auto). În ambele cazuri, guvernul Dăncilă nu a făcut modificările cerute de Comisia Europeană și a lăsat pe umerii următoarei guvernări rezolvarea acestor probleme. Daca executivul care se va instala nu găsește soluții și nu dă Ordonanțe de urgenta ca să modifice rapid legea, România va plăti amenzi uriașe care pot ajunge până la 30.000 de euro pe zi.

Buget

Bugetul pe anul 2020 este o adevărată cursă de obstacole. În primul rând, el trebuie finalizat rapid, până la 15 noiembrie, deci un guvern instalat chiar săptămâna aceasta mai are doar vreo 4 săptămâni ca să finalizeze bugetul. Să spunem că nu reușește să îl facă până la 15 noiembrie, până la urmă nici alte guverne nu au reușit, dar trebuie măcar să îl trimită în Parlament în decembrie ca să avem buget la începutul anului viitor. În al doilea rând, trebuie să respecte un deficit de 3%, în condițiile în care trebuie să aplice noua lege a pensiilor și a salarizării unitare. Legea pensiilor are un impact bugetar de 24,8 miliarde de lei în 2020. Conform Consiliului Fiscal, anvelopa salarială ar ajunge la 10% din PIB în 2020, adică aproximativ o treime din tot bugetul pe anul viitor se va duce pe salarii. Săptămâna trecută, președintele a spus ca nu vor fi tăieri de pensii și de salarii, deci executivul trebuie să găsească spațiul bugetar necesar pentru aceste prevederi și să rămână și în limita de deficit. Ideal ar fi ca reducerea contribuției la Pilonul 2 de la 5,1% la 3,75% să fie eliminată și noul executiv să demareze creșterea contribuției începând din 2020, astfel încât cei tineri să nu aibă de suferit în viitor, când vor ajunge la vârsta pensionarii. Sunt obstacole greu de trecut și pentru a reuși, noul premier trebuie să aducă profesioniști care să nu fie orbiți de campaniile electorale care vor urma, să fie în stare să ia deciziile corecte, nu pe cele populiste.

Ordonanța 114

Prin aprobarea Ordonanței 114, Guvernul Dăncilă a dat un atac puternic asupra trei domenii strategice ale economiei: energie, telecomunicații și finanțe. Efectele nu s-au lăsat așteptate: prețuri mai mari, concedieri, scăderea de exporturi, creșterea importurilor și deprecierea leului. Mai mult, companii românești deținute de stat, precum Transelectrica, au fost lovite puternic și companii străine din țară, precum CEZ și Enel vor să plece din România. E cazul ca noul guvern să curețe acesta ordonanță cu multa atenție și finețe pentru a elimina măsurile nocive fără a cauza reacții adverse pe piață și fără a elimina măsurile benefice, precum facilitățile acordate constructorilor. Este o treabă care trebuie făcută strict de către profesioniști și necesită multă atenție la detalii.

Dobânzi mari

România se împrumută mai scump decât Grecia. Dobânzile mari vor fi plătite tot de noi prin taxe mai mari, dacă noul guvern nu ia măsuri imediat după instalare. Noul executiv trebuie să recâștige încrederea investitorilor, astfel încât dobânzile să scadă. O rectificare și o propunere de buget realiste ajută la recâștigarea încrederii. Dar nu este de ajuns. Deficitul comericial cuplat cu cel bugetar îngrijorează finanțatorii. Executivul trebuie să vină cu măsuri de încurajare a exporturilor, care să determine reducerea deficitului comercial, care a ajuns după primele 8 luni în acest an la 11 miliarde de euro. Doar astfel de măsuri vor asigura finanțatorii ca suntem un stat capabil să își plătească datoriile și care merită să fie împrumutat la dobânzi mici.

Concluzie

Asadar, noul executiv trebuie să pună mâna pe matură și să se apuce de curățenie cât mai repede. Nu avem niciun moment de pierdut. Altfel, vom rămâne toți îngropați în dezastrul lăsat în urmă de guvernarea Dăncilă, dacă cei care au dat jos acest guvern iresponsabil nu se apucă să repare rapid ce a stricat camarila lui Dragnea și a lui Dăncilă.

Acest articol a fost publicat întâi pe www.ziare.com în data de 14 octombrie 2019.