Sunteți unul dintre cei peste 41.000 de romani aflați în izolare sau în carantină? Vreți să votați? Aflați ca aveți de trecut mai multe hopuri, unele insurmontabile. Să vă povestesc cum eu NU le-am trecut pe toate și de ce NU voi vota mâine.
În primul rând, cererea pentru solicitarea urnei mobile trebuie depusă fizic la secția de votare sâmbătă, între orele 18 și 20. Ah, sunteți în izolare sau carantină și nu puteți părăsi locuința? Trebuie să găsiți pe cineva care să vina să ia o hârtie (posibil contaminată) și să o ducă la secția de votare pentru voi, astăzi în intervalul acelor doua ore. Nu e imposibil, dar e complicat, mai ales ca e pandemie și trebuie să cereți cuiva să vă facă o favoare care îl supune riscului de infectare. Eu am mai mulți prieteni care s-au oferit să ducă cererea, deși normal ar fi fost să poată fi depusă și online, astfel încât să scutim oamenii de drumuri în pandemie, cu riscul de a se infecta, atât cei care le duc cât și cei care le primesc!
În al doilea rând, trebuie ca cererea să fie însoțită de documente justificative. Aoleu! DSP nu îți dă nicio hârtie când decide izolarea sau carantina. Eventual, poți să ceri la final un aviz de la DSP pentru a beneficia de concediu medical. În cazul meu, am un bilet de avion care arată că am intrat în țară dintr-o zona roșie, cu mai puțin de 14 zile în urmă. Presupunând ca președintele secției știe ca asta înseamnă ca automat intru în izolare 14 zile, am rugat din nou prietenii să îmi facă o copie a biletului de avion (știți nu pot să ies din casă să fac asta!) și să o atașeze la cerere. Însă, normal ar fi ca președintele secției de votare să poate verifica direct cu DSP daca persoana care solicită urnă specială este în carantină sau în izolare, pentru că DSP este singura instituție care are evidența completă a persoanelor aflate în această stare. Nu înțeleg de ce s-a pasat aceasta responsabilitate pe umerii celor aflați în imposibilitate de a se deplasa!
În al treilea rând, cererea trebuie depusă la secția de votare la care e arondat imobilul unde se solicită urna specială. Dar, în cazul celor care nu se pot deplasa la secția de votare, ei pot depune cereri pentru a putea vota prin intermediul urnei speciale doar dacă sunt carantinați sau izolați la domiciliul sau reședința specificate în cartea de identitate sau în aceeași localitate ca cea de pe buletin. Așadar, votezi doar daca ai ales să te izolezi în aceeași localitate/ sector al capitalei în care ai și adresa din buletin. Eh, aici m-a blocat BEC-ul! Sunt carantinată în alt sector decât cel specificat pe buletin. Deci, nu pot să cer urna specială în sectorul în care sunt carantinată pentru că am domiciliul din buletin în alt sector. Aș vrea să menționez pentru cârcotași că nu sunt singura care nu m-am izolat la domiciliul de pe buletin. Mulți români aleg să procedeze așa din diverse motive, în cazul celor care se întorc din altă țară, ca să își protejeze familia de o posibila infectare. Evident, un vot prin corespondență sau online ar fi rezolvat această problemă. Sunt peste 6 luni de când a izbucnit criza medicală, deci era timp suficient pentru a organiza un vot online sau prin corespondență, măcar pentru cei aflați în carantina sau izolare.
Deci, mâine nu voi ieși din casă (adică respect legea), însă dreptul de a vota din Constituție îmi vă fi încălcat (pentru ca aleg să respect legea). Mulțumesc decidenților, în numele meu și al celorlalți 41.000 de romani aflați din izolare sau carantină, ca s-au gândit și la noi atunci când au făcut regulamentul de vot pentru alegerile locale!