Sunt din ce în ce mai multe semnale că Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană fără un acord. Economiștii sunt foarte preocupați pentru că asta va avea un impact negativ nu doar asupra economiei britanice, ci și asupra economiilor europene. Nu există precedent ca să putem calcula impactul unui astfel de eveniment, dar putem să estimam posibile efecte asupra României luând în calcul legăturile noastre cu Marea Britanie și cu alte țări implicate.

În primul rând, o astfel de ieșire din UE înseamnă că nu mai există un acord de comerț liber între Marea Britanie și țările UE, adică se aplică automat tarifele impuse de Organizația Mondiala a Comerțului (World Trade Organization). Aceste tarife sunt aplicate pe produsele exportate din Regatul Unit și pot ajunge și la 50%. Într-un studiu publicat în Contemporary Social Science în 2019, Martina Lawless și Edgar Morgenroth estimează că exporturile României către Marea Britanie se vor reduce cu 43% și importurile din Regatul Unic în România vor scădea cu 23%, în cazul unui Brexit fără acord. Asta înseamnă că industria noastră exportatoare va fi afectata negativ, lucru care poate determina scăderea locurilor de muncă. Scăderea importurilor din Regatul Unit va duce la mai puține astfel de bunuri pe piața noastră și prețuri mai mari. Asta în condițiile în care și fără Brexit, România are cea mai mare inflație din UE.

Brexitul nu ne afectează doar direct, prin comerțul cu Marea Britanie, ci și indirect prin faptul că parteneri mari comerciali importanți ai României sunt și ei afectați negativ. Germania, destinația numărul 1 a exporturilor românești este afectată major de un Brexit fără acord. Exporturile nemțești către Regatul Unit vor scădea cu 34%, conform aceluiași studiu menționat mai sus. De exemplu, Germania exportă aproape 800.000 mașini pe an în Marea Britanie, conform New York Times și acesta industrie va fi afectată. Noi producem componente pentru aceste produse, deci suntem pe lanțul de producție și acest sector va fi afectat negativ și la noi. Efectele asupra României nu se opresc la acesta industrie. Daca economia Germaniei este afectata negativ de Brexit, germanii vor dori mai puține produse importate de la noi, în general, nu doar componente.

Ieșirea fără acord îi va afecta și pe românii stabiliți în Marea Britanie. Conform Băncii Mondiale, 340.000 de romani erau stabiliți în Marea Britanie în 2017. Aceștia trimiteau 150 milioane de dolari în țară, întra-un singur an. Guvernul britanic dorește să pună capăt libertății de circulație a europenilor începând cu 31 octombrie. Regulile de ședere și imigrație în Marea Britanie sunt mult mai stricte decât au fost în trecut și probabil vor deveni și mai stricte în viitor. Asta poate înseamnă că mai puțini români pot rămâne în Marea Britanie după Brexit și sumele trimise în țară probabil se vor micșora.

Un alt domeniu afectat va fi cel al investițiilor. Economia Marii Britanii urmează să reducă cu pana la 9,3%, conform New York Times și asta înseamnă că britanici vor avea mai puțină disponibilitate de investiții în țara noastră. Conform BNR, investițiile străine engleze însumau 1,4 miliarde de euro în 2017, făcând din Marea Britanie al 12-a cel mai mare investitor străin în România. Deci impactul ar putea fi semnificativ asupra țării noastre.

Nu numai investițiile britanice vor avea de suferit, ci și cele olandeze. Olanda va fi afectată puternic de Brexit nu numai pentru că are relații comerciale puternice cu Regatul Unit, dar și pentru că multe bunuri din Marea Britanie trec prin porturile olandeze. Dacă mai puține bunuri britanice tranzitează prin Olanda pentru că nu mai există acorduri comerciale, economia Olandei va avea de suferit și noi odată cu ea, pentru că Olanda este investitorul străin numărul 1 în România.

Acestea sunt doar câteva dintre efectele unui Brexit fără acord. Tocmai de aceea, multe tari și-au făcut deja un plan pentru varianta în care acest eveniment ar avea loc pe 31 octombrie. Germania, de exemplu, a trecut peste 50 de legi și măsuri pentru a pregăti țara pentru eventualitatea unui Brexit fără acord. A mai angajat 900 de vameși în plus pentru a face față procedurilor mai complicate de intrare în țară a cetățenilor sau a mărfii care provine din Marea Britanie. Noi nu prea am făcut nimic și că atare nu suntem pregătiți să facem față unui Brexit fără acord. Este periculos să reacționezi doar post factum la astfel de evenimente. Pentru a reduce impactul asupra economiei românești, guvernul trebuie să ia măsuri începând de azi. Suntem în ceasul al 12-lea. Nu mai putem aștepta.

Acest articol a fost publicat întâi pe platforma Bloguri Adevărul în data de 21 August 2019.