Din păcate, veștile economice nu sunt deloc bune pentru români. Multe firme importante au anunțat disponibilizări. De exemplu, Grupul Lactalis închide două fabrici, la Floreni și la Vatra Dornei, iar această decizie implică un număr mare de disponibilizări. De asemenea, fabrica Ford Craiova a anunțat că va concedia o parte din angajați din cauza condițiilor de pe piață.

Rata șomajului a urcat deja la 5,2% în mai 2020, potrivit Institutului National de Statistică. Numărul șomerilor în luna mai a fost de 463.000 persoane, în creștere atât față de luna aprilie, cât și față de luna mai a anului anterior.

Vor urma noi valuri de disponibilizări. La nivel global, douăgrupuri de firme importante care asigură locuri de muncă pentru mulți români au anunțat recent concedieri masive. Grupul german Continental, cu peste 20.000 de angajați în România, anunță concedieri, iar Renault vrea să dea afară 15.000 de angajați la nivel global. Rămâne de văzut câți români își vor pierde locul de muncă lunile următoare. În această situație este bine să fim pregătiți pentru ce este mai rău și să avem mai multăgrijă de finanțele personale în perioada următoare.

Evitațiva mai îndatorați

1. Pierderea unui loc de muncă și a venitului lunar este o grea încercare pentru oricine, însă lucrurile devin și mai tragice în momentul în care acest lucru se întâmplă când ai datorii la bancă. Încercaținu faceți împrumuturi în această perioadă. Însă, dacă va aflați în situația în care accesarea unui credit este absolut necesară, valoarea acestuia nu trebuiedepășească 30-50% din venit, pentru că altfel riscaținu puteți plăti ratele. Nu accesați creditul la prima bancă în care intrați. Analizați și comparați cu multă atenție toate ofertele. E bineîncercaținegociați cu banca/ instituția de credit înainte de a semna un contract. Oricum trebuiecitiți tot contractul cu foarte multăatenție si, dacă nu vă pricepeți la finanțe, apelați la un prieten bun care înțelege limbajul financiar cava ajute. Alegeți un credit cu o dobândă fixă caștiți sigur cât veți plăti în fiecare lună, altfel puteți avea surprize neplăcute in viitor. De asemenea,țineți cont de faptul că un împrumut bancar în moneda națională elimină riscul de a plăti rate mai mari dacă leul se depreciazăfață de moneda în care v-ați împrumutat.

Când nu ne mai ajung banii pentru plata datoriilor, prioritizăm plățile

2. Dacă aveți deja un credit, faceți tot posibilul să plătiți ratele la termen! Dacă apar situații în care nu puteți respecta calendarul de rambursare, vorbiți din timp la bancă și cereți să vă păsuiascăo scurtă perioadă. Dacă problema nu e temporară, puteți cerechiar și o refinanțare. Este posibil să vi se ofere un alt contract cu o rată mai mică. Și, în ultimă instanță, dacă ați luat un credit și nu mai puteți plăti ratele, puteți dați în plată imobilul. O nouă lege a dării în plată care redefinește condițiileimpreviziunii a fost promulgată în luna mai. Conform noii legi, deprecierea valutei în care a fost contractat creditul cu 52,6% șicreșterea obligației de plată lunare a împrumutatului cu 50% seîncadrează acum la impreviziune.

3. Dacă ai mai multe credite și nu mai poți ține pasul cu plățile, trebuie măcarte gândești la o prioritizare a plaților. Adică,încerciplătești întâi creditul cu dobânda cea mai mare și apoi pe celelalte. Atenție mare la cărțile de credit, nu plătiți doar suma minimă de plată pentru că va crește foarte mult dobândasumei datorate. De aceea, este bineplătiți toată suma pentru care se percepe dobândă în luna respectivă. Există bănci care oferă credite pe cardul de cumpărături cu dobândă zero pentru o perioadă de timp. Însă, în această perioadă dificilă, înainte să cumpărați un produs în rate cu dobândă zero, e binevagândiți de două ori dacă veți avea banii de rate pe toată perioada de plată.

Bani albi pentru zile negre

4. Ideal ar fifaceți economii. Știu ca este greu, mai ales cândveniturile scad, dar cum economia va merge și mai prost în viitor (guvernul estimează o scădere de 14% a PIB în trimestrulII), e binepuneți deoparte bani albi pentru zile negre. Trebuieavem în vedere ca în perioade de stres, cum este cea pe care o trăim acum, cumpăram impulsiv. Asta se poate rezolva, dacă va impuneți un timp de așteptare de 30 de zile pentru orice cumpărătură majoră. Încercațistați departe de mall! Cu cât sunteți mai stresați, cu atât mai puțin veți avea forțarezistați unor cumpărături inutile, dacă sunteți în fața magazinului. Pentru o perioadă, renunțațicumpărați produse de brand. Diferența în calitate dintre un produs generic și unul produs de o firmă renumită poatefie mică, dar diferența în preț este uriașăși cheltuielile se adună, indiferent dacă vorbim despre o sticlă de lapte sau de un telefon mobil. Orientați-vă către activități care nu costă în perioada asta. Dacă vreite distrezi, există multe evenimente în aer liber. Dacă vreifaci mișcare, aleargă sau plimbă-te cu bicicleta prin parc. Cate informezi, nu îți trebuie neapărat abonament la cablu, poțite uiți la televiziunile de știri sau să citești ziare care sunt complet gratis pe net. Nu în ultimul rând, dacă aveți un loc de muncă, folosiți e-banking și stabiliți o sumă (10% din salariu, de exemplu) carefie automat transferată în fond de economii în ziua de salariu. În acest fel, nu veți mai fi tentațicheltuiți banii pentru zile negre.

Nu va urma o perioadă prea bună, dar putemfacem fațăsituației actuale dacă ne gândim la ea ca la un maraton și nu ca la un sprint. Economia nu își va reveni mâine, deci trebuieluați decizii financiare având în vedere ca aveți un drum lung în față și trebuierezistați până la capătul lui. Deci alergați încet,dar susținut!

Acest articol a fost publicat întâi pe platforma Blogurile Adevarul in data de 5 Iulie 2020.