Guvernul Cioloș a aprobat în aceasta săptămână un memorandum în care se propune ca reprezentanții statului în Adunările Generale ale Acționarilor (AGA) din cadrul societăților de stat să nu mai fie remunerați. Ceea ce nu s-a spus, însă, este că Guvernul a avut grija ca reprezentanții statului în consiliile de administrație, consiliile directoare si comitetele interministeriale să rămână plătiți regeste. Guvernul știe foarte bine ca apropiații săi au un loc asigurat in aceste structuri, si nu in AGA, care plătea oricum sume relativ mai mici, pana la un maxim de 25% din indemnizația fixa lunara a directorilor.

La o prima căutare, găsim informația ca  doi membri ai Guvernului cu rang de ministru sunt in CIFGA (Comitetul Interministerial de Finanțări, Garanții si Asigurări) al Eximbank si câștigă sume fabuloase. Unul dintre ei declara un venit de peste 30.000 lei pentru mai puțin de doua luni din anul 2015, in care a activat ca membru al Comitetului. Un director de cabinet extrem de important din Guvernul Cioloș este in consiliul de administrație al Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, conform website-ului FGCIMM. De asemenea, un președinte al unei agenții foarte importante, numit  tot de Premierul Ciolos, este in consiliul de administrație al CEC, poziție  remunerată de regulă cu peste 12.000 lei net pe lună. Același președinte se regăsește si în Consiliul de Supraveghere la Fondului Roman de Contragarantare, alături de alți demnitari numiți de Dacian Cioloș. Sa fie foarte clar, niciunul dintre acești membri ai consiliilor de administrație nu vor fi afectați de memorandumul Guvernului referitor la plata reprezentațiilor statului in AGA.

Mi se pare o fractură de logică faptul că în aceeași ședință de Guvern, s-au mai aprobat două memorandumuri prin care doi apropiați ai Premierului, Ionel Dancă, Consilier de Stat la Cancelaria Premierului si Puiu Dorian Filote, Secretar de Stat tot la Cancelarie, erau numiți in Consiliul de Supraveghere a Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) si în Consiliul de administrație al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, FGCIMM.

Domnule Prim-Ministru, daca aveți principii si doriți sa schimbați modul in care se face remunerarea in cadrul  companiilor de stat, scoateți oamenii dumneavoastră din consiliile de admnistratie  si înlocuiți-i cu profesioniști pe domeniile respective!  Altfel, folosiți o dubla măsură: una pentru funcționarii din ministere care nu vor fi plătiți pentru participarea în AGA si alta pentru apropiații dumneavoastră care sunt plătiți regeste pentru participarea în consiliile de administrație, în care de fapt, nu au ce căuta!