Liviu Dragnea ne-a dovedit săptămâna asta, că, dacă îți doresti ceva cu adevărat și nu te lași, până la urmă reușești. Președintele PSD „a greșit” o dată cu Sorin Grindeanu, „a greșit” a doua oară cu Mihai Tudose, dar până la urmă, a luat decizia „corectă” cu Viorica Dancilă. Liviu Dragnea poate fi, în sfarșit, premier. A fost ajutat și de președintele Klaus Iohannis să-și împlinească acest vis.

Până acum, nu m-am avântat să dau vina pe Liviu Dragnea pentru toate măsurile nefericite de anul trecut, pentru că vina era împărțită între cel înscăunat la Palatul Victoria și șeful PSD. Îi cunosc personal pe Grindeanu și pe Tudose și știu că nu sunt doar niște marionete care îndeplinesc ordine de la partid fără să clipească. De acum încolo, este Liviu Dragnea la butoane și tot ce se intamplă pe viitor cu guvernarea este, în întregime, responsabilitatea sa.

Cu ce se va înfrunta Premierul Dragnea în următoarele luni? Mă refer aici doar la economie și finanțe, las specialiștii pe celalte domenii să se pronunțe. În primul rând, se va lovi de consecințele introducerii formularului 600 și a degringoladei de la ANAF. Nu știu ce minte a venit cu ideea unui formular în plus la Fisc, în condițiile în care, oricum, sunt prea multe, iar în programul de guvernare se promitea că se vor împuțina formularele pentru ANAF. Nu știu cine a sfătuit guvernanții să pună termenul limită de depunere a formularului 600 în ianuarie, când mai sunt multe alte formulare de depus și, oricum, ANAF-ul este suprasolicitat. Ideea de a intrduce această nouă masură s-a nascut iar de pe o zi pe alta, fără o comunicare prealabilă către populație, astfel încât oamenii nu știu clar despre ce este vorba. Cu siguranță, până la finalul lunii, foarte mulți români care trebuie să depună acest formular nu o vor face. ANAF va fi luat cu asalt zilele astea. Multă lume va fi furioasă și cineva va trebui sa raspundă. Cum va rezolva premierul Dragnea acesta problemă? În mod normal, ar trebui amânat termenul de depunere, pentru ca ANAF să le explice oamenilor cine și de ce trebuie sa depună acest nou formular. De asemenea, ar trebui explicat ca se depune formularul si pe Spațiul Privat Virtual, fara vizite la ANAF, pentru a reduce aglomeratia la ghiseu.

A doua lovitură, mai mare de data asta, va fi la mijlocul lui februarie, când se „vor culege roadele” aplicării legii salarizării. Atunci, majoritatea românilor vor primi salariul pe luna ianuarie și mulți angajați din mediul public vor da în judecată statul pentru că o ordonanță de urgență le-a diminuat veniturile. Nu aș vrea să fiu în pielea lui Liviu Dragnea când unii oameni vor primi salarii mai mici. Atunci va începe decontarea populismului extrem al câtorva personaje din PSD. Cei de la PSD, care strigau în gura mare că niciun salariu nu va scădea, vor afla că minciuna are picioare scurte.
Mai grav este că și consumul, care trage acum economia în sus, se va potoli ca urmare a acestor scăderi de salarii și, implicit, acest lucru va afecta negativ și creșterea economică. Cum va rezolva premierul Dragnea aceasta problemă? Azi nu prea mai sunt soluții. Nu se pot muta înapoi la angajator plățile asigurărilor sociale, că ar crea harababură prea mare. Nici nu va modifica toate salariile de la stat astfel încât venitul net să rămână constant, că nu are bani în buget să facă asta. Și nici nu poate obliga patronii să crească salariile în privat. Deci, va rămâne cu mulți nemultumiți „pe cap”.

Al treilea test pentru premierul Dragnea va veni de la Bruxelles în aprilie, când avem termen limită să rezolvam problema cu deficitul structural si sa prezentam un raport cu masurile luate. Guvernele Cioloș, Grindeanu și Tudose nu au făcut nimic în acest sens. Nici Premierul Dragnea nu prea poate face mare lucru până în aprilie. Ca să modifice deficitul structural trebuie să taie pensii, salarii, să dea afară angajați de la stat sau să introducă noi taxe. Nu cred că o va face, cel puțin nu până în aprilie. O altă soluție ar fi să încerce să negocieze cu Bruxelles ca în aprilie să nu fie foarte duri cu noi. Ar fi bine ca Dragnea să trimită la Bruxelles pe cineva care vorbeste o limbă străină mai bine decât Viorica Dancilă sau Olguța Vasilescu! Trebuie să evităm o alta „urecheală” bruxeleza care ne-ar putea afecta destul de rău prin creșterea costurilor de finanțare a datoriei externe.

„Felicitări” premierului Dragnea pentru preluarea puterii absolute! Cred că va vedea, destul de repede, că puterea absolută nu-i floare la ureche. Sper, pentru binele nostru, ca „atotputernicul” Liviu Dragnea să se descurce cu puterea pe care a câștigat-o. Sper să treacă cu brio aceste prime trei teste și apoi peste toate celelalte care vor urma în mandatul doamnei Dancilă și, eventual, al următorului premier pe care îl va desemna.