Intoarsa in Romania acum trei ani pentru “a nu oferi doar sfaturi de la distanta” premierului, tanara Ioana Petrescu, vorbeste despre perioada in care a condus Ministerul Finantelor, cum a fost recrutata de Victor Ponta, dar si despre viziunea pe care o are asupra unora dintre recentele masuri fiscale aplicate de Guvern.

In urma cu o luna m-am intalnit cu Ioana Petrescu in Osteria Ciao Niki, un restaurant cu specific italian si cu o patroana a carei poveste se aseamana oarecum cu cea a fostului ministru al Finantelor.

“Restaurantul este aproape de casa, iar pe Niki am cunoscut-o cand am venit prima data aici. Mi-a placut povestea ei, pentru ca si ea s-a intors acasa acum cativa ani din Italia pentru a realiza ceva in propria tara”, isi explica alegerea Ioana Petrescu.

Suntem intrerupti pentru cateva secunde de proprietara restaurantului care ne explica faptul ca “nu exista meniu”, iar felurile de mancare sunt preparate in functie de preferinta clientului. “Ceva vegetarian” este sugestia Ioanei Petrescu, in vreme ce necunoscatorul din mine merge pe varianta simpla, dar sigura: “paste”.

“Dieta ministrului functioneaza foarte bine. La o luna dupa ce preluasem mandatul aratam ca un manechin pentru ca rareori aveam timp de mancare. Acum e mai putin stresant”, povesteste ea.

Ioana Petrescu a ocupat functia de ministru al Finantelor in perioada martie – decembrie 2014. In prezent ea este consilier al premierului Victor Ponta si totodata seful Guvernului la conducerea Consiliului pentru aplicarea politicii in domeniul ajutorului de stat.

Numirea fostei studente de la Harvard a surprins in 2014 intregul peisaj politic romanesc, Ioana Petrescu intrand rapid sub lupa opiniei publice. Reducerea CAS si a numarului de taxe s-au aflat printre obiectivele declarate ale acesteia la preluarea mandatului.

Cand eram ministru toata lumea imi cerea sa scad taxele. Cel mai ciudat loc in care mi s-a cerut asta a fost in mijlocul bazinului de inot: intr-un moment cand incercam sa stau la suprafata la propriu, un necunoscut pur si simplu m-a oprit ca sa imi ceara sa scad TVA la 9% in baruri si cafenele

Imi povesteste apoi despre zilele petrecute la sefia Finantelor si problemele intampinate la venirea in tara.

“Era un job interesant la finante, aveai posibilitatea sa schimbi niste lucruri, iar asta compensa faptul ca in fiecare zi era un foc pe care trebuia sa il ‘stingi’. Din cauza programului aglomerat, problemele fiscale si lucrurile care tineau de strategie le faceam mai mult in weekend, cand nu mai sunau telefoanele”.

Evita sa vorbeasca despre “momentele neplacute” – asa cum le-am numit eu, din activitatea de ministru si prefera sa le numeasca “provocari”. Insist si o intreb despre “focurile stinse” .

“Negocierile cu sindicatele, de exemplu, care au fost lungi si dure. Nu aveai cum sa delegi negocierile cu sindicatele, indiferent ca vorbim de cele din sanatate sau educatie, pentru ca exista riscul sa te trezesti cu oamenii in strada”, spune Ioana Petrescu.

Aceasta este cea mai mare temere ca ministru intr-un Guvern? Sa nu iasa oamenii in strada? “Este una dintre ele… . Nu as spune ca negocierile cu sindicatele au fost cele mai neplacute lucruri din activitatea de ministru, au fost doar… o provocare. Nu cereau lucruri exagerate; sindicatele aveau dreptate, nu exista o diferenta de opinie, doar ca pur si simplu nu exista spatiu fiscal ca sa acordam tot ceea ce solicitasera”, explica Ioana Petrescu, care face astfel o evidenta referire la presiunea din partea Fondului Monetar International in ceea ce priveste cheltuielile bugetare.

Ce as fi vrut eu de la FMI in acesti ani ar fi fost ca institutia sa nu aiba doar acea abordare contabila. As fi vrut putin mai multa flexibilitate in gandirea FMI, astfel incat sa fie luate in considerare si efectele economice ale unor masuri fiscale

O intreb despre relatia cu FMI si constrangerile pe care institutia internationala le-a impus in ultimii ani.

 

Articol apărut in 16 iulie 2015 pe wall-street.ro – http://www.wall-street.ro/articol/Economie/186313/pranz-cu-ioana-petrescu-cum-este-sa-stingi-cate-un-foc-pe-zi-ca-ministru-si-sa-ti-se-ceara-scaderea-tva-in-piscina.html