Vineri, Banca Națională a anunțat că investițiile străine au crescut în septembrie 2015 cu 147% față de aceeași lună a anului trecut și cu 66% în primele nouă luni ale acestui an față de primele nouă luni ale anului precedent. Foarte bine, dar oamenii se întreabă care sunt beneficiile concrete? Ce înseamnă pentru mine că investitorul olandez, austriac sau german vine în România? Explicația este următoarea: investițiile străine înseamnă crearea de noi locuri de muncă și, odată cu ele, importul de „know-how”, adică a unui mod de a face lucrurile mult mai eficient. Un angajat care lucrează în sistemul adus de investitorul străin va deveni mai productiv și, în perspectivă, mai atractiv pentru un alt angajator.
De asemenea, creșterea investițiilor străine determină creștere economică. Conform ultimei comunicări Eurostat referitoare la PIB, suntem pe locul I în UE la creșterea economică. În trimestrul III din anul 2015, comparativ cu perioada similară din anul anterior, România a avut o creștere economică de 3,6%.
Implicit, acest lucru înseamnă încasări mai mari la bugetul de stat. Vă reamintesc că în primele 10 luni ale acestui an s-a colectat cu 11% mai mult decât în aceeași perioadă a lui 2014.
Am auzit oameni care spuneau că am avut noroc cu investițiile astea. Greșit. „Norocul” ni l-am făcut singuri prin politici publice axate pe stimularea investițiilor private. Am susținut întotdeauna faptul că investițiile private sunt mult mai eficiente decât investițiile publice.
Acesta a fost motivul pentru care am luat o serie de măsuri menite să încurajeze investițiile private.
În primul rând, aș aminti măsurile de relaxare fiscală din ultimii doi ani, care încurajează mediul privat să investească. Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, neimpozitarea profitului reinvestit, scăderea taxei pe construcții speciale cu 33% și eliminarea a 92 de taxe determină firmele să folosească în investiții, banii pe care nu îi mai dau pe taxe.
S-au luat multe măsuri care au făcut mediul de afaceri mai prietenos pentru investitori. Nu o spun eu, ci Banca Mondială prin raportul Doing Business și World Economic Forum prin Global Competitiveness Report. Ca investitor străin, atunci când nu știi prea multe despre țara în care ai dori să investești, consulți clasamentele mondiale ca să vezi unde se situează țara respectivă la capitole precum cât de ușor se fac afaceri sau care-i gradul de competitivitate.
În ultimul raport Doing Business 2016, am avansat de pe locul 48 anul trecut pe locul 37, din 189 de țări. Și nici de această dată nu a fost vorba de noroc. Am devenit mai competitivi în acest clasament, printre altele, pentru că insolvențele se soluționează acum mai ușor, pentru că la noi calitatea sistemului judiciar este mai bună, costurile cu litigiile comerciale au scăzut și pentru că povara fiscală asupra mediului de afaceri s-a diminuat (da, până și acest raport menționează reducerea CAS ca pe o măsură benefică!).
În Global Competitiveness Report, publicat de prestigioasa organizație World Economic Forum prin sondaje realizate în 144 de țări, am urcat 6 poziții în clasament față de anul trecut, astfel încât, astăzi, ne situăm pe locul 53 în lume. Acest progres se datorează în mare parte măsurilor care au dus la îmbunătățirea protecției proprietății intelectuale, la o mai mare independență a justiției, la o risipă guvernamentală mai mică și la o mai mare transparență a politicilor guvernamentale, dar și o piață a muncii mai eficientă. Un alt lucru care a contat este dezvoltarea pieței finaciare. Anul trecut, Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență care a înlăturat barierele care stăteau în calea dezvoltării pieței de capital prin măsuri precum facilitarea accesului la piața de capital, îmbunătățirea drepturilor investitorilor și reducerea birocrației.
Trebuie, însă, să ne gândim la ceea ce este de făcut pentru a păstra trendul crescător al investițiilor străine. Să luăm în calcul faptul că investitorul are nevoie de un climat de stabilitate și de garanția că Guvernul funcționează eficient. Instabilitatea politică este elementul care descurajează cel mai mult investitorul. Avem nevoie, urgent, de un Guvern validat de Parlament și o majoritate parlamentară clară care să susțină măsurile propuse. Un Guvern care nu se bucură de sprijinul Parlamentului, nu prezintă încredere pentru investitori, indiferent de cât de bune sunt intențiile lui.
Un alt element important, pe care cu siguranță îl ia în calcul orice investitor, este predictibilitatea fiscală. De aceea, consider că este necesar ca noul Guvern să aplice Codul fiscal așa cum a fost aprobat în Parlament, altfel riscăm să bulversăm investitorii.
De asemenea, Ministerul Finanțelor trebuie să finalizeze normele pentru noul Cod fiscal și să devină publice cât mai curand, astfel încât mediul de afaceri să se familiarizeze cu modul de aplicare a noului Cod fiscal.
Proiectul privind noul sistem de impozitare a resurselor naturale (impropriu numit legea redevențelor) este gata. Pentru a putea fi pus în practică începând cu ianuarie 2017, consider că el ar trebui supus unor dezbateri serioase cât mai curând, astfel încât să poată fi mai apoi aprobat în Parlament.
Un alt proiect demarat împreună cu Banca Mondială este cel referitor la înființarea unei agenții moderne și profesioniste de atragere a investițiilor străine. Această agenție ar urma, printre altele, să facă marketing pentru piața din România, să identifice investitori, să fie sursă de informații pentru potențiali investitori și să simplifice procesul de inițiere a unei investiții. Consider că este extrem de important ca acest proiect să fie continuat. Prin intermediul acestei agenții, practic România va învăța cum „să tragă de mânecă investitorul străin”, să aibă argumente și să creeze condiții pentru ca investitorii să vină la noi în țară.
În acest moment, investitorii străini sunt atrași de România prin faptul că avem cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană. Să nu ne lăsăm păcăliți, e doar un context. Investițiile nu vor continua „să curgă” dacă nu continuăm toate aceste proiecte, dacă nu vom construi, în continuare, ceea ce s-a început în această direcție. Și mă refer aici la toate proiectele care au ca scop încurajarea investițiilor străine.
Mediul politic trebuie să fie preocupat să creeze un sistem predictibil bazat pe un dialog permanent cu mediul de afaceri pentru ca investitorii străini să rămână pe termen lung în țara noastră.
Articol aparut pe 16 noiembrie 2015 pe www.economica.net. Link: http://www.economica.net/ce-a-determinat-cre-terea-spectaculoasa-a-investitiilor-straine-cat-este-de-importanta-i-cum-putem-pastra-acest-rezultat_110245.html