In perioada urmatoare vor avea loc in Bucuresti doua evenimente menite sa promoveze antreprenoriatul in Romania. Avem nevoie de astfel de evenimente pentru ca antreprenoriatul este inca perceput de multi romani ca fiind o ocupatie neserioasa si nesigura. Desi au trecut mai bine de 25 de ani de la caderea regimului comunist, mai persista in randul multor oameni ideea ca, daca nu esti angajatul cuiva si nu castigi un salariu in fiecare luna, nu ai viitorul asigurat. Cei care inca gandesc asa, ignora faptul ca, unii dintre cei mai bogati oameni din lume au obtinut succesul alegand sa isi dezvolte propria idee de business, devenind astfel proprii lor stapani.
Primul eveniment menit sa promoveze antreprenoriatul in randul tinerilor va avea loc vineri, 20 mai. Mai exact este vorba despre premierea castigatorilor din cadrul proiectului Antreprenorului Lunii, www.antreprenorullunii.ro. Proiectul este realizat de Ambasada SUA in colaborare cu Tech Lounge.
In cadrul acestui proiect, timp de 10 saptamani, antreprenori de succes din Romania, precum Andrei Pitis (Vector Watch), Lucian Neacsu (Senator Wines) sau Ioan Repede (Lunca Somesului Mic) au postat pe pagina de facebook Innovation Labs cate o intrebare pentru tinerii pasionati de antreprenoriat. Tinerii au putut raspunde acestor intrebari printr-o postare video pe pagina lor personala de Facebook, folosind hashtagul proiectului: #antreprenorullunii. Juriul este alcatuit din reprezentanti ai Ambasadei SUA , ai mediului de afaceri roman si ai unor ONG-uri.
In fiecare saptamana, juriul a selectat unul dintre raspunsurile trimise de tineri, astfel ca in prezent exista 10 nominalizari pentru premiul care va fi acordat vineri.
Dl Dean Thompson, Charge D’affairs in cadrul Ambasadei SUA, va acorda oficial premiul castigatorului, in cadrul unei ceremonii. Tanarul castigator va putea alege pe unul dintre antreprenorii de succes cu care sa iasa la o cina de afaceri.
Un al doilea evemiment de acest gen, Demo Day, organizat tot de Tech Lounge, va avea loc joi, pe 26 mai, la ora 17:30, la Biblioteca Nationala. In cadrul acestui eveniment, participantii la pre-acceleratorul de afaceri Innovation Labs, www.innovationlabs.ro, majoritatea studenti la Politehnica, vor prezenta pe scurt ideile lor de afaceri. Prezentarea pe care o vor face la eveniment este rezultatul final al muncii depuse de tineri timp de trei luni, in cadrul activitatilor de la pre-accelerator, unde au beneficiat de indrumarea unor antreprenori de succes, profesori si membrii Tech Lounge. Ideile de afaceri care vor fi prezentate la Demo Day vor fi din diverse domenii: de la drone ce pot fi utilizate la strangerea de date in agricultura, la asistenti virtuali care ne pot ajuta sa alegem produsele din supermarket si pana la dispozitive pentru bolnavii care sufera de Parkinson.
In calitate de membru neremunerat al board-ului Tech Lounge, m-am implicat in organizarea acestor doua evenimente. Asta dupa ce, in ultimii trei ani, am facut parte din juriul Innovation Labs, din convingerea ca dezvoltarea clasei antreprenoriale este esentiala pentru a avea o economie adevarata de piata. Mai mult decat atat, cred ca societatea romaneasca are nevoie de inovatie, ca trebuie sa incurajeze si sa sustina tinerii care doresc sa isi deschida o afacere. Avem nevoie de antreprenori de succes in Romania, intr-o continua competitie curata.
Acesta este motivul pentru care avem nevoie de Tech Lounge si de astfel de evenimente. Perceptiile noastre refertoare la antreprenoriat nu au evoluat destul. Datele statistice de la Global Entrepreneurship Monitor (GEM), cel mai prestigios raport international de antreprenoriat, initiat in 1999 de London Business School si Babson College ne demonstreaza acest lucru.
Aceste date ne arata ca in Romania, s-au facut pasi importanti pe toate palierele legate antreprenoriat, din 2012 pana in 2015 (ultimul an din analiza). Conform graficului de mai jos, pe domeniile de finantare pentru antreprenori, suport si politici guvernamentale, taxe si birocratie, educatie antreprenoriala in scoala, educatie antreprenoriala dupa absolvire, transfer de inovare, infrastructura comerciala si profesionala, dinamica pietei interne, deschiderea pietei interne, infrastructura fizica si de servicii si normele culturale si sociale referitoare la activitati legate de antreprenoriat stateam mult mai bine in 2015 decat in 2012.
Legenda: De sus in jos urmatorii indicatori pentru Romania: finantare pentru antreprenori, suport si politici guvernamentale, taxe si birocratie, educatie antreprenoriala in scoala, educatie antreprenoriala dupa absolvire, transfer de inovare, infrastructura comerciala si profesionala, dinamica pietei interne, deschiderea pietei interne, infrastructura fizica si de servicii si normele culturale si sociale referitoare la activitati de antreprenoriat.
Sursa: GEM (Global Entreprenorial Monitor) website http://www.gemconsortium.org/data/key-indicators accesat 17 mai 2016
Zona in care s-au inregistrat cele mai mici imbunatatiri sunt la normele culturale si sociale. Conform GEM, Romania are doar un scor de 4,11 la acest indicator, mult sub alte tari europene precum Estonia cu 5,73 sau sau Polonia 4,36, unde scoruri mai mari indica ca normele sociale si culturale incurajeaza noi activitati economice menite a creste venitul. Graficul urmator arata datele referitoare la norme sociale si culturale pentru 19 tari UE raportate de GEM pentru anul 2015.
Legenda: Norme culturale si sociale relevante pentru incurajarea antreprenoriatului
Sursa: Global Entrepreneurship Monitor website http://www.gemconsortium.org/data/key-indicators accesat 17 mai 2016
Datele nu ma surprind. M-am lovit de multe ori de mentaliti care considera activitatea antreprenoriala un fel de pierdere de timp, sau, oricum, nu o slujba serioasa. Intr-o intalnire a boardului Tech Lounge, unul dintre membrii boardului, un antreprenor de succes care tocmai si-a vandut firma unei alte companii, ne povestea ca la primirea vestii, parintii lui au exclamat: „Si acum ce o sa faci maica? Mai ai o slujba? Poate de angajeaza astia!”.
Veti spune, eh, e doar o opinie! Dar, conteaza ce spun parintii! Si conteaza si ce spun colegii! Mai ales daca ai 21 de ani, vrei sa refuzi o sluba sigura si sa devii antreprenor. Daca toti din jurul acestui tanar cred, de exemplu, ca o slujba sigura la stat e de preferat riscului de a fi antreprenor, e foarte probabil ca tanarul sa nu devina antreprenor. Si atunci ce e de facut?
Evenimente precum Antreprenorul Lunii si Innovation Labs sunt utile. Antreprenorul Lunii incurajeaza tinerii sa isi aleaga ca modele in viata antreprenori de succes, nu fotomodele sau fotbalisti. Innovation Labs incurajeaza studentii sa isi foloseasca cunostiintele in IT in alt mod decat cel clasic, in vederea unei angajari la o firma multinationala.
Evident, doar cu „doua” flori nu se face primavara! Scoala trebuie sa introduca ideea de antreprenoriat studentiilor inca din primul an. Studentii trebuie sa afle ca antreprenoriatul este o optiune. Ar trebui ca scoala sa le ofere studentilor mai multe oportunitati pentru ca acestia sa opteze pentru o afacere proprie. Sa introduca ideea de risc. Siguranta nu e neaparat buna si riscul nu e neaparat rau. Sa gandesti altfel decat ceilalti este, de asemenea, in regula. Este in regula sa pui intrebari in clasa si chiar sa contrazici profesorul, daca ai argumente. Cei care gandesc altfel devin antreprenori cu idei inovative. Daca scoala va incepe sa promoveze notiunile de antreprenoriat, de calcul al riscului, de gandire inovatoare, vom oferi sansa multor tineri sa alega sa isi deschida o afacere, lucru care ar aduce beneficii intregii societati.
There's 1 Comment