De cativa ani, particip la intalnirile anuale ale FMI si ale Bancii Mondiale, unde ministrii de finante din intreaga lume, guvernatori ai bancilor centrale, oficiali ai institutiilor financiare internationale discuta problemele curente din economie.
Anul acesta am avut placerea sa ma intalnesc cu Vicepresedintele Bancii Mondiale, Kaushik Basu, cu Directorul pe politici de egalitate de gen al Bancii Mondiale, Caren Grown, si, nu in ultimul rand, cu reprezentantii unitatii de implementare a prioritatilor (Delivery Unit) a Presedintelui Bancii Mondiale.
In perioada guvernului Ponta, Romania a infiintat un Delivery Unit, la nivelul Cancelariei Primului Ministru. Acesta a fost motivul pentru care reprezentantii Bancii Mondiale au considerat util ca Romania sa impartaseasca altor tari experienta si beneficiile Delivery Unit. Am acordat un interviu pe aceasta tema si am contribuit la un newsletter al Bancii Mondiale trimis tarilor interesate sa isi creeze propriul Delivery Unit.
Ce este Delivery Unit?
Ceea ce este cel mai surprinzator cand vii din afara sistemului de stat este cat de greu este sa ajungi de la o idee la rezultat in administratia publica. In toata lumea, diferenta dintre sistemul public si cel privat este uriasa. Pentru ca functionarii publici sunt platiti mai prost decat cei care lucreaza in mediul privat, e foarte dificil sa atragi in aceasta zona oameni competenti. Un procent foarte mare din cei care lucreaza la stat, chiar stau degeaba. Si, daca cumva descoperi functionari care se evidentiaza printr-o activitate dedicata, sistemul nu iti da posibilitatea de a-i recompensa sau stimula in mod adecvat. Cum, la fel de greu, daca nu imposibil, este sa concediezi un functionar public, chiar daca activitatea sa in cadrul institutiei in care lucreaza este aproape inexistenta.
La toate acestea se adauga birocratia in exces si rezistenta extraordinara la orice inseamna schimbare.
In aceste conditii, majoritatea initiativelor sunt menite pieirii.
Acesta a fost motivul pentru care, la inceputul anului 2014, a fost creata, cu ajutorul Bancii Mondiale, o unitate de implementare a prioritatilor, Delivery Unit, la nivelul Cancelariei Primului Ministru.
Guvernul de atunci a dorit sa se asigure astfel ca prioritatile premierului nu se vor pierde in aceasta gaura neagra a administratiei. Ea a avut rolul sa impinga inainte prioritatile Guvernului, sa contribuie cu bune practici de monitorizare a progresului si de interventie in cadrul Cancelariei, dar si a mai multor ministere si agentii guvernamentale.
Ce a realizat Delivery Unit in Romania ?
Cel mai important lucru realizat cu ajutorul unitatii de implementare a prioritatilor care a functionat in Romania a fost reforma in achizitii publice. Delivery Unit a realizat o strategie prin care a fost regandit integral sistemul de achizitii, incepand de la legi si pana la stabilirea rolului fiecare institutii, precum si instruirea resursei umane care va pune in aplicare noul sistem. Au fost scrise si cele patru noi legi, care tocmai au fost promulgate de Presedinte. Aceste legi sunt rezultatul colaborarii specialistilor din Delivery Unit cu cei de la Agentia Nationala pentru Achizitii Publice, Comisia Europeana, Cancelaria Primului Ministru si Banca Mondiala.
Dificultati
Una dintre cele mai mari dificultati intampinate in realizarea proiectelor a fost contractarea de experti pe domeniile unde Romania nu are proprii specialisti. Dupa discutii ample cu specialistii romani din domeniul public si din cel privat, ne-am dat seama ca Romania nu are experti pentru toate domeniile in care este necesara transpunerea directivelor europene.
De exemplu, una dintre cele patru legi privind achizitiile publice se refera la concesiuni. Pentru ca nu avem experti in acest domeniu, Guvernul a angajat un expert international prin intermediul Bancii Mondiale, institutie care l-a si platit.
Exista multe alte domenii precum economia sistemului sanitar sau economia mediului, unde nu avem specialisti pregatiti si unde, fara sprijinul unei institutii financiare, ar trebui sa platim foarte mult ca sa angajam experti internationali. Solutia pe termen lung consta in includerea in curricula universitatilor a unor specialitati care sa ne asigure expertii necesari in domeniile in care acum lipsesc cu desavarsire.
Reformarea sistemului public – o necesitate
Delivery Unit a creat un sistem cu termene limita, tinte si responsabili pentru fiecare obiectiv si in acest fel, a crescut sansele de succes ale proiectului. Aceste bune practici sunt bine venite, dar, doar cu un singur proiect de acest gen nu se face primavara in administratia romaneasca! Politicienii trebuie sa isi asume o schimbare a sistemului public, in care angajati competenti si cu responsabilitati clare pot castiga mai bine. Salariatii din sistemul public ar trebui sa poata fi sanctionati sau sa primeasca bonusuri corelate clar cu performanta in activitate.
Altfel, proiecte ambitioase precum constructia de autostrazi, reforme in sanatate si in educatie vor ramane doar pe hartie!